"Günde 5 Milyon Faydalı Böcek Üretiliyor"
- Özel Haberler Dükkanı
- 14 Mar 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 May 2018

GÜNDE 5 MİLYON BÖCEK ÜRETİYORLAR
Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nde Öğretim Görevlisi Şahin Tatlı, sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 10 bin kişiye faydalı böceklerin üretimi konusunda ücretsiz eğitim veriyor. Tatlı, ‘’Biz kendi ülkemizin böceklerini üretmeliyiz’’ düşüncesiyle böcek üretimine başladıklarını belirtti.
Haber-Fotoğraf-Tuğçe Dinç
Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nde görevli Öğr. Gör. Şahin Tatlı, Biyolojik Mücadele, Organik Tarım, Entomoloji ve Tarımsal Savaşın Yöntemleri kapsamında faydalı böceğin Türkiye’de ilk kez kitle üretimini yapıyor. Ankara Üniversitesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan Önderliğinde kurulan laboratuvarda manuel olarak 5 milyon faydalı böcek üretiliyor. Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk projesi dâhilinde, Çocuk Şenlik Okulu’nda, çeşitli illerde ve yurt dışında 10 bin kişiye faydalı böcekler ile ilgili ücretsiz eğitim veriliyor.
Günde 5 milyon böcek üretimi
Laboratuvarda günde 5 milyon böcek üretimini yaptıklarını söyleyen Şahin Tatlı, en önemli çalışmayı ise mayıs ayında Kayseri’de ‘Elma İç Kurdu’ için yapacaklarını belirtti. Tatlı, ‘’Bu mücadelede faydalı arıcılık ile zararlı böcek yumurtasına bir yumurta bırakılıyor ve sonucunda faydalı böcek çıkıyor. Türkiye’de ve Dünya’da ilk kez Kayseri’de belirlenen bölgeye mayıs ayında Elma İç Kurduna karşı 100 milyon böcek salacağız. ‘’dedi. Bu böcekleri kullanarak, toplumda ekolojik farkındalığı yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Öğr. Gör. Şahin Tatlı, böceklerin ekosisteme birçok faydası olduğuna değindi. Tatlı, sözlerine şöyle devam etti: “Adli Tıp’ta bir kişinin kaç gün önce saat kaçta öldüğünü bulabildiğimiz gibi; Adli Etimologlar sayesinde de böceklerin insanların üzerinde oluşan yumurtayı hangi böceğin bıraktığı tespit edilebiliyor.” Yumurtanın rengine bakılarak kaç gün önce bırakıldığını ve böceğin ölüm saatini hesaplayabildiklerini belirtti. İpek kıyafetlerin ipek böceğinden yapıldığını, kolaya rengini verenin böcek olduğunu ve bazı mobilyaların cilalanmasında ise, komanak adı verilen böceğin kullanıldığını aktaran Şahin Tatlı, böceklerin ciddi anlamda bilimsel araştırmalarda kullanıldığını, en çok kullanılan hayvanın da ‘sirke sineği’ olduğunu söyledi.

Biyolojik mücadele, tarımsal savaşın mücadelesi demek
“Biyolojik mücadele, tek başına bir mücadele yöntemi değildir.” diyen Öğr. Gör. Şahin Tatlı, tarımsal savaşın içinde; Kültürel Önlemler, Kanunsal Savaş, Mekanik, Biyoteknik, Biyolojik ve Kimyasal Yöntemler ’in olduğunu ifade etti. Tatlı, biyolojik mücadeleyi, zararlı organizmalara karşı faydalı organizmaların kullanılması olarak tanımlıyor. Ekip arkadaşları ile toplam 9 tane proje hazırladıklarını dile getiren Tatlı, her kişinin farklı böcek ürettiğini ve Ankara Üniversitesi Teknoparkında 6, Fethiye’de ise 2 olmak üzere toplam 8 tane firmalarının olduğunu, bu sayede biyolojik mücadele ile savaştıklarını vurguladı. Tatlı, amaçlarının, biyolojik mücadelenin faydalı etmenlerinin halkla ve çiftçiyle buluşmasını sağlamak olduğuna değindi. Faydalı böcek üretimi fikrinin nasıl ortaya çıktığını ise insanlarda kanser vakaları artması sonucu ihraç edilen ürünlerin ülkeye dönmesi ve tarım ilacı kalıntılarının çoğalması olarak açıkladı. Bu kalıntıların birçok sebebe neden olduğunu dile getiren Tatlı, maske kullanılmadan ilaçlama yapıldığını, bunu şu anda fark edemeyeceklerini ve ileriki dönemlerde kansere dönüştüğünde ya da Akut gibi çeşitli deri hastalıkları oluştuğunda anlayabileceklerini ileri sürdü. “Bizim böcek üretme fikrimiz buradan geldi.” diyen Tatlı, ‘Niye biz kendi ülkemizin böceklerini üretmeyelim’ düşüncesiyle böcek üretimine başladıklarını belirtti.

Tarımda çok fazla kimyasal ilaç kullanılıyor
Faydalı böcek üretimini danışman hocası Prof. Dr. Cem Özkan önderliğinde yürüttüklerini ve kitlesel üretim yaptıklarını söyleyen Tatlı, faydalı böceklerin kitle üretim şeklinin çoğu ülkede bir sır olarak saklandığını aktardı. Tatlı, faydalı böcek türlerinin; seralarda, meyve-sebze bahçelerinde etkili olduğunu ifade etti. Böcek üretmenin zor bir iş olduğunu dile getiren Tatlı, “Bir böceğe bakmak, bir bebeğe bakmaktan çok daha zor.” ifadesini kullanıyor. Şahin Tatlı, yurtdışında 1 böcek için 7 uzman gerektiğini kendilerinin ise 4 kişi olarak 7 farklı böceğe baktıklarını belirtti. Tarımda çok fazla kimyasal ilaçların kullanılmasının bilinçsiz tarım yapılmasından kaynaklandığını anlattı ve çiftçinin bu ilaçları ne kadar, ne süreyle ve hangi bitkiye uygulayacağını, dozunun ne oranda olduğunu bilmediğini vurgulayarak bu yüzden yanlış uygulama yapıldığını söyledi. Atılan ilaçların yüzde 1’nin organizmaya gittiğini söyleyen Tatlı, kalan yüzde 99’unun ise havaya ve suya karıştığını dile getirdi.

Comments